Varem on Venemaa sarnasel põhjusel lisanud tagaoitsitavate nimekirja peaminister Kaja Kallase (RE) ja riigisekretär Taimar Peterkopi.

Teadet Läänemetsa suhtes algatatud kriminaalmenetlusest jagas sotsiaalmeediakanalis X Läänemetsa nõunik Vootele Päi, kes viitas omakorda veebiväljaandele EurAsia Daily.

Väljaande andmetel sattusid koos Läänemetsaga tagaotsitavate nimekirja ka Läti endine majandusminister Janis Vitenbergs, Läti parlamendi kaitsekomisjoni esimees Juris Rancans, Tšehhi poliitik Ondřej Kolář, Leedu parlamendisaadik Povilas Urbši ja Praha linnaosavanem Starek Jakub.

Veebruari keskel sai avalikuks, et Venemaal on kuulutatud tagaotsitavaks peaminister Kaja Kallas. «Esimest korda ajaloos on Venemaal tagaotsitav teise riigi peaminister, Eesti peaminister Kaja Kallas, kes on seisnud selle eest, et eemaldada avalikust ruumist Nõukogude monumendid,» kirjutas Vene sõltumatu väljaanne Mediazona, mis sai juurdepääsu siseministeeriumi andmebaasile.

Ajakirjanike käsutuses Venemaa siseministeeriumi otsinguandmebaas sisaldab 2024. aasta veebruari seisuga ligi 100 000 kirjet. «Andmebaasist leidsime üle 700 välismaalase, kes on kuulutatud tagaotsitavaks seoses Ukraina sõjaga või poliitilistel põhjustel,» märkis Mediazona veebruaris.

Välisministeerium kutsus veebruaris seoses Kallase suhtes algatatud kriminaalmenetlusega välja Venemaa ajutise asjuri Eestis Lenar Salimullini.

Kallas ise ütles enda tagaotsitavaks kuulutamist kommenteerides, et see on Venemaa tavapärane hirmutamistaktika. «Me jätkame seniseid samme – Ukraina toetamist, Euroopa kaitse tugevdamist ja Vene propaganda vastu võitlemist,» ütles Kallas veebruaris.

Jaga
Exit mobile version