«Sõidan Valgevenesse laste juurde,» ütles 40 tundi järjekorras oodanud Natalja, kes elab Lätis. Natalja käib sageli Läti ja Valgevene vahet ja kahe päevaga tuleb Medininkai piiripunktis tema sõnul arvestada alates sellest, kui Leedus Valgevene piiriületuspunkte vähendati.

Üks noor sülelapsega ema kurtis Postimehele samas, et inimesed on nii väsinud ja pahased, ega taha neid mööda lasta.

«Käin Vilniuses tööl, olen programmist, aga perekond on mul Valgevenes. Loodan kahe päevaga üle piiri saada,» ütles Postimehele Vlad, kes sõidab paar korda kuus koju pere juurde. «Poola transiit tuleb nüüd Leedu kaudu ja see mõjutab siinse ootejärjekorra pikkust,» arvas Vlad.

Valgevenelased sõidavad sageli Valgevene ning Läti ja Leedu, aga ka Eesti vahet. Vlad töötab Leedus, ent elab Valgevenes. Foto: Külli Kapper

Alates märtsist saavad rekkad, bussid ja sõiduautod liikuda Valgevenest Leetu julgeolekukaalutlusel vaid Vilniusest 33 kilomeetri kaugusel idas asuvast Medininkai piiripunktist ja Šalčininkai piiriületuskohast, mis paikneb lõunanaabri pealinnast 44 kilomeetrit kagu poole.

Enne Venemaa Ukraina vastu alustatud agressioonisõja algust oli 678 kilomeetrisel Leedu ja Valgevene piiril kuus piiripunkti.

Leedu ei luba enam kellelgi piiri ületada jalgsi või rattaga.

Kui Leedust Aljaksandr Lukašenka režiimi territooriumile tahtjate rodu oli reedel väga pikk, siis Valgevenest vastassuunale tulijaid oli väga hõredalt.

Kahe-kolme ennelõunase tunni jooksul ootas Leetu sisenemist vaid ligi kümme masinat. Leedu poolel ootas Valgevenesse piiriületust täna ennelõunal ligi 750 rekkat ja 300 sõiduautot. Valainis selgitas, et kokku kuskil 300 rekkat suudab piir ööpäevaga läbi lasta mõlemale poole ja ligi 800–1000 sõiduautot.

Padvarionysi piirivalveüksuse juht ennustas, et järgmise nädala lõpuks on juba tung Leedu ja Valgevene piiripunktile väiksem, sest praeguse tiheda liikluse üheks põhjuseks võivad olla ka eesolevad maipühad. 

Jaga
Exit mobile version