Sissetungijad näitasid kaadreid Ukraina mereväe droonist kahe R-73 tüüpi raketiga, mis ründas nende vägesid Mustal merel. Need raketid võeti Nõukogude Liidus kasutusele 1984. aastal ja on mõeldud õhusihtmärkide hävitamiseks soojustundliku anduri abiga. Kopter drooni kohal on selleks seega igati sobilik.

Venemaa meedias ja sotsiaalmeedias levinud videotel on näha, et Ukraina droon üritab põigelda Vene kopteri tule eest ning kopter Ka-29 omakorda manööverdab raketi eest. Paraku lõppes kahevõitlus droonpaadi hukuga, kirjutab väljaanne Miliatarnyi.

Український морський дрон з зенітною ракетою, 6 травня 2024 року

R-73 töötati välja varasema R-60 asendamiseks Nõukogude hävitajate lähimaakasutuses. Esimesed raketid läksid ametlikult teenistusse 1984. aastal. Relval on ninaosas infrapunasensor, mis otsib soojust kiirgavaid sihtmärke, näiteks koptereid või lennukeid. Avara vaatega otsija suudab tuvastada sihtmärke kuni 40° raketi keskjoonest kõrval. Minimaalne sihiku lukustamise ulatus on umbes 300 meetrit ja maksimaalne ligi 30 km.

Hiljem avaldati sotsiaalmeedias ka pilt purustatud raketist ilmselt sellesama Ukraina meredrooni pardal:

Internetis levivatel fotodel ja videotel on näha vähemalt üks droon kahe stardirööpa ja ühe raketiga ning veebis ilmus ka pardavideo, mis näitab Vene kopteri pardalt toimunud kahevõitlust merel:

Üks rakett lasti väljaande Army Recognitioni teatel küll droonpaadist välja, kuid ei tabanud sihtmärki. Vene vägedel õnnestus Ukraina mereväe droon operatsiooni ajal kahjutuks teha.

Rakettidega relvastatud mereväedroonid võivad merekonflikte oluliselt muuta, kirjutab militaarväljaanne. Need võivad tegutseda iseseisvalt kõrge riskiga piirkondades, säilitades samas pikamaa täpsuslöökide võime. See uuendus võib oluliselt vähendada vajadust mehitatud laevade järele ohtlikes piirkondades, kaitstes meredroone kopterite eest, mis on seni suurim oht.

Nendega oleks võimalik ka patrullida strateegiliselt olulistes kohtades mehitamata alustega ning kindlustada suuri merealasid.

Jaga
Exit mobile version