Thalia auhindade kodulehel kirjeldatakse «Varumehi» kui «tasakaalukat rahvusvahelist koostööd, mis näitab, et ka institutsionaalne teater on endiselt võimeline etendama sotsiaalset satiiri, mis on ühtaegu nii dünaamiline, julge kui ka värske».

Ülevaates lisatakse, et «etendus segab osavalt huumorit ning kaalub edukalt erinevaid vaatenurki ja probleeme ilma räiget lugupidamatust üles näitamata». Samuti näidatakse üles «tõelist meisterlikkust lavastust inspireerinud inimsaatuste vastu».

«Varumehed» süüvib rohujuuretasandil Soome ja Eesti tänase ühiskonna karmi tegelikkusse ning annab hääle inimestele, kes teevad Soomes kõiki neid töid, mida soomlased ise ei tee, peamiselt ehitusalal või liht- ja hooldustöödel. Lisaks püsielanikuks registreerunutele on Soomes palju eestlasi, kes läinud sinna lühikeseks või pikemaks ajaks. Nii mõnedki nendest elavad kehvades oludes pead-jalad koos ja teevad ületunde. Paljud kogevad alandavat kohtlemist nii tööl kui ka eluaset otsides.

Mahukal dokumentaalsel materjalil põhinevas «Varumeestes» põimub huumor kurbuse, kodu- ja pereigatsuse, võõral maal kogetud kõrvalisuse ja ajutisuse tundega. Mis seob eestlasi ja soomlasi, mis eristab? Millised on soomlaste eelarvamused lähinaabrite suhtes? Kuidas eestlane saaks olla rohkem soomlase moodi, olla nende poolt omaks võetud?

«Varumehed/Varamiehet» autoriks on Andra Teede. Lavastaja Aino Kivi, osades Taavi Teplenkov, Tiit Sukk ja Kersti Heinloo Eesti Draamateatrist ning Heikki Pitkänen, Antti Pääkkönen, Paula Siimes Soome Rahvusteatrist, kunstnik Karmo Mende, valguskujundaja Priidu Adlas, videokujundaja Rene Topolev (Rahvusooper Estonia), helikujundaja Lauri Kaldoja, grimmikunstnik Jari Kettunen.

Thalia teatriauhindade eesmärk on tunnustada etendust, mis tekitab ühiskondlikku debatti, toob teatritesse uut publikut, on rahvusvaheliselt edukas või tekitab diskussiooni teatrikunsti tähtsuse üle. Auhinna võib anda igale peamiselt Soome teatritegijate lavastusele.

Aasta etendus võib olla teater, tants, tsirkus, performance või nende kombinatsioon. Thalia auhind anti esimest korda üle 2010. aastal esimesel Thalia Galal. Eraldi auhinnatseremooniat 2024. aastal ei toimu, kuid tunnustust vääriv etteaste austatakse muul viisil.

Jaga
Exit mobile version