«Multilateraalne maailmakord, mille keskmes on tugev ÜRO, peab säilima,» ütles Vseviov ja lisas, et ÜRO julgeolekunõukogu reform on seejuures hädavajalik. «Ühelt poolt tuleks reformida julgeolekunõukogu geograafilist koosseisu, teisalt tuleb tagada, et liikmed austaksid ja järgiksid rahvusvahelise õiguse, ÜRO põhikirja ja Rahvusvahelise Kriminaalkohtu põhimõtteid.»

Ta lisas, et Venemaa ei ole näidanud üles valmisolekut austada kohustusi, mis talle läbi rahvusvaheliste organisatsioonide liikmelisuse laienevad. «Venemaa lammutab rahvusvahelist reeglitepõhist maailmakorda ja see on oht kogu maailma jaoks,» sõnas Vseviov.

Kohtumistel tõstatas Vseviov vajaduse luua rahvusvaheline eritribunal, kus saaks kohut pidada agressioonikuriteo toimepanijate üle. «Kui agressioon välispoliitika instumendina jääb karistuseta, on sellel rahvusvahelisele julgeolekule laastav mõju,» ütles kantsler.

Kohtumistel räägiti ka olukorrast Lähis-Idas, humanitaarabi Gazasse jõudmisest ja Iraani tegevusest. Samuti arutati võimalusi arendada Eesti ja Egiptuse kahepoolseid suhteid ning majandus-, digi- ja hariduskoostööd.

Kantsler Vseviov kohtus Kairos teiste seas Euroopa küsimuste abivälisministri Khalid Emara’ga, Araabia küsimuste abivälisministri Mohamed Elbadry’ga, Egiptuse multilateraalsete ja julgeolekupoliitika küsimuste abivälisministri asetäitja Hussein El Saharty’ga, Egiptuse poliitiku ning liberaslse Reformi-ja Arengupartei esimehe Anwar Sadati’ga, senati väliskomisjoni aseesimehe Effat El Sadati ja senati väliskomisjoni liime Hany Neamatalla’ga.

Jaga
Exit mobile version