Soome politseiuurijate sõnul ei ole nad leidnud mitte ühtegi tõendit, mis toetaks 12-aastase koolitulistaja väidet, nagu oleks tema teo motiiviks kiusamine, vahendas Yle hiljuti. Politsei usub, et 12-aastane poiss kavandas rünnakut ette ja plaanis seda isegi kaks kuni kolm nädalat.

Möödunud kuu alguses lasi 12-aastane õpilane Vantaas asuvas Viertola koolis maha oma 12-aastase kuuenda klassi kaasõpilase ja vigastas veel kahte last. Juhtum šokeeris põhjanaabrit ning jõudis kõigi maailma meediaväljaannete pealkirjadesse.

Asja menetlev Lääne-Uusimaa politseiüksus andis selle nädala keskel teada, et on oma uurimistööga lõpusirgel. Politsei märkis lisaks tulistamise ajale ja motiivile, et nende andmetel oli noormees kuude kaupa uurinud Internetis kättesaadavat infot koolitulistamise kohta ja huvitunud ka relvadest.

Uurimisel leitud tõendite põhjalt järeldab Soome politsei ka seda, et 12-aastane koolitulistaja kavatses rünnata rohkem kui kolme inimest. Poiss tuli kooli tualettruumist välja, pani salli enda näo ette ja astus klassiruumi. Seejärel teatas ta: «Kiusamine lõpeb nüüd!» Poiss lasi relvast kolme lapse pihta, vahendas Yle.

Politsei tõi esile õpetaja kriitilise rolli pärast tulistamist. Õpetaja veenis last koolist lahkuma, et hoida ära edasised surmad või vigastused. Rünnakul kasutatud relv oli registreeritud lähisugulase nimele ja Soome uurijate arvates oli rünnaku korraldanud poiss seda relva täiskasvanute juuresolekul varem saanud proovida.

Esialgu väitis 12-aastane kahtlusalune uurijatele, et ta pani teo toime, sest teda kiusati. Kiusamine väljendus tulistaja sõnul halvasti ütlemises, klassis kujunenud grupist väljaheitmises ja diskrimineerimises. Politsei sõnul ei ole aga eeluurimisel leitud tõendeid, mis toetaksid kahtlustatava väiteid kiusamise kohta.

«Uurimise käigus kogutud tõendite põhjal saab öelda, et viimastel aastatel esines üksikuid konfliktsituatsioone, ent need lahendati,» sõnas uurija Marko Särkkä politsei pressiteates.

Eeluurimine on lõpusirgel ja seejärel esitatakse uurimismaterjalid Soome prokuratuurile. Kuna kahtlustatav on 12-aastane, ei saa teda kriminaalkorras karistada. Soomes hakkab kriminaalseadustik kehtima alates 15-aastastele.

Jaga
Exit mobile version