Finora Panga analüütiku Kenri Topsi sõnul on finantsplaneerimine väga tähtis ja sealjuures kõige olulisem on mõelda oma raha juhtimisest realistlikult, inimmõistuse nõrkusi arvestades.

«Inimene ei ole Exceli tabel. Motiveeritud hetkel langetatud otsus, et nüüd ma hakkan säästma, tihti ei anna tulemusi. Meie aju tõmbub mõnusate elamuste poole ning spontaanne tarbimine paraku pakub seda. Eks ole paljud meist ju ise märganud, et ostlemisrännak poodides tekitab mõnusa tunde,» nentis Tops.

Finantsspetsialisti kinnitusel ei ole reaalne loota, et inimene suudaks iga oma otsust pidevalt jälgida ja kontrollida.

«Seetõttu tasub panna oma elus paika mõned lihtsad, aga kindlad süsteemid, mis aitavad emotsioonidest üle olla ja kulutamist vähendada,» soovitas asjatundja.

Finora Panga analüütik tõi välja kolm konkreetset n-ö häkki, mida igaüks saaks oma elus kasutada, et vähem kulutada ja rohkem säästa.

Tööta, mõeldes homsele – aga kuluta nagu eile

Tuntud soovitus palgatõusu saamiseks kõlab, et töösse tuleks suhtuda mitte pelgalt nii, nagu seda nõuab praegune amet, vaid nii, nagu sul juba oleks käes ametikoht, kuhu tahad järgmiseks läbi murda. Tasub võtta rohkem vastutust, mõelda töö paremini korraldamises kaasa ja olla tööandjale rohkem partner kui alluv.

See ongi üks headest viisidest, kuidas pürgida suurema sissetuleku poole. Aga raha kulutades tasub teadlikult mõelda täpselt vastupidi – kulutada sama vähe, nagu oli võimalik näiteks aasta või kaks tagasi.

Jaga
Exit mobile version