Probleem seisneb aga selles, et isetehtud lahendus töötab ainult ühe konkreetse Ukraina laskemoonaliigi – droonide vastu. Ukrainlased on oma arsenali aga just laiendamas relvadega, mida need isetehtud tankikaitsed tõenäoliselt ei suuda tõrjuda.

On selge, mida see kolmeliikmeline Vene meeskond Krasnohorivka lähedal üritas teha: paigutada kaitsekilpi oma 51-tonnise tanki ja plahvatusohtlike FPV-droonide vahele, mida Ukraina jõud iga päev kasutavad ja täpselt erinevatest avadest sisse suunavad.

On samuti ilmne, et kilpkonna kilbi kujuline «soomus», mis on andnud aluse tankile hüüdnime Kilpkonntank andmiseks, toob tõenäoliselt kaasa tõsiseid hädasid lahinguväljal.

Selle vertikaalsed postid takistavad tanki torni pööramist. Mahukas katus piirab aga nähtavust ja liikuvust.

Naer vastaskaevikust

Droonipiloodid ei suutnud oma naeru tagasi hoida, kui nägid esimesi selliseid isetehtud kestaga tanke lahinguväljal. Esimene Kilpkonntank sai pärast lahingudebüüti – rünnakut Ukraina positsioonidele Krasnohorivkas – hävitatud tavalise suurtükitulega. Kuid droonide vastu on need siiski mingil määral tõhusad.

Kuid Kilpkonntankid jätkavad ilmumist. Kolm nädalat hiljem on neid juba üsna tavaline näha Ukraina idarindel. Neist räägitakse lähemalt ka selles videos:

The 'Blyatmobile' - The Russian Turtle Tank

Sageli on lisaks kuurile need varustatud ka droonide vastaste raadiosignaali segajatega ning ees leidub mõnedel miinipuhastusrullikuid. Vähemalt ühe sellise vedasid Vene väed lahinguväljalt minema.

Enamik Kilpkonntanke kuulub 5. motoriseeritud jalaväebrigaadile, endisele Ukraina separatistide üksusele, mis eelmisel aastal liitus Venemaa armeega.

Kas see on tulevane mängumuutja?

Arvestades tankide võimekuse kadumist ja nende enam mitte väga hästi määratletud rolle, siis tundub, et selline sõiduk jääb siiski üleliia kohmakaks, vähendades märgatavalt Vene tankide tegelikku võimekust. Selle lahenduse «ametlikul» tasandil kasutuselevõtt on vähetõenäoline, arvavad eksperdid. Tõenäoliselt jääb pealisehitis rindel olevate meeskondade ohutunde leevendamiseks ajutise lahendusena kasutusele ning seda juhib hirm, mida UAVd ja muud droonid Venemaa relvajõududele eesliinil tekitavad.

Jaga
Exit mobile version