Selle erakordse sündmuse raames tähistatakse ühe maailma ikoonilisema ehitise, Eiffeli torni, 135. sünnipäeva. Samal päevalkell 15toimub ka näituse avamine. Avapäeval on kohal ka inseneri ja innovaatori Gustav Eiffeli lapselapselaps, Savin Yeatman-Eiffel.

Näituse avasõnad ütlevad Prantsuse Suursaadik Eestis Emmanuel Mignot, näituse kuraator ja autor Savin Yeatman-Eiffel ja Teletorni juhataja Jüri Kriisemann.

Tallinna Teletorn kuulub Maailma Kõrgete Tornide Föderatsiooni (WFGT) koos Eiffeli torniga. Tegelikult on tornidel ka teisi ühiseid jooni. Mõlemad tornid on vabaduse sümbolid ja toimivad tänaseni ringhäälingu keskustena. Lisaks on Hiiumaa Ristna tuletorn loodud just nimelt Eiffeli ateljees.

Tallinna Teletorni rändnäitus «Eiffel, aina kõrgemale» on 100-protsendiliselt ekraanivaba näitus ja pakub külastajatele võimalust saada osa ajaloolisest võidujooksust, avastades üheskoos Eiffeli torni loomise lugu. «Gustave Eiffel oli innovaator, kes ehitas konkurentidest kiiremini ja soodsamalt. Samas oli ta ka hea ärimees, kes isikliku raha eest ehitatud Eiffeli tornile tehtud kulutused teenis piletite müügist tagasi juba esimese aastaga. Kui 135 aastat tagasi oli inimkonna ehitiste ülemiseks piiriks 300 meetrit, siis tänaseks on see lagi «ainult» 700 meetri võrra kasvanud,» ütles Jüri Kriisemann, viidates samuti WFGT-sse kuuluvale Dubais asuvale Burj Khalifale.

Näitus koosneb 12 stendist, mis tutvustavad Gustave Eiffeli esimesi töid ning need paneelid on paigutatud Teletorni erinevatele korrustele. Külastajad saavad võtta aega, olla kohal ja seigelda ca 50 minutitks ajas tagasi, avastades insenerikunsti, mis muutis igaveseks maailma.

Jaga
Exit mobile version