Tema sõnul peab juht, eriti tagurdades, andma teed kõigile liiklejatele, mistõttu on jalakäijate suhtes eriti tähelepanelik vaja olla. «Enne tagurdamist veenduge alati, et see on ohutu. Tagurdamisel on ülimalt oluline jälgida peeglitest nähtavat, kuid ei tasu unustada ka sõiduki külgedel olevaid pimealasid. Need on tsoonid, kus teie kõrval olev auto ei ole enam läbi küljevaatepeegli nähtav, kuid ei ole veel ka märgatav läbi küljeakna vaadates. Kui juhil on küsimusi nähtavuse kohta, peaks ta paluma oma kaasreisijate abi autost väljumisel, et näidata õiget sõidusuunda,» räägib Raido Kirsiste.

Kindlustusfirma esindaja juhib tähelepanu, et jalakäijad, nähes aeglaselt manööverdavat autot, peaksid selle eest mööda minema, et juht jalakäijat õigel ajal märkaks ja peatuks.

Isegi pisema kriimu korral tuleb sellest teatada

Kindlustusandja soovitab parklas juhtunud liiklusõnnetuse korral mitte kiirustada sündmuskohalt minema. «Kõigepealt soovitaksin 20–30 minutit rahulikult teise sõiduki juhti otsida. Kui õnnetus juhtus hoovis, tuleks abi paluda naabritelt või teistelt kortermaja elanikelt: inimeste info aitab sageli autoomanikku tuvastada. Kui sattusite avariisse kaubanduskeskuse parklas, võtke ühendust selle infoletiga,» räägib Gjensiside filiaali juht.

Kirsiste soovitab liiklusõnnetuse põhjustajal registreerida õnnetus Liikluskindlustuse fondi veebilehel avarii.lkf.ee. «Veebirakendus edastab juhtumi materjali koos fotodega kindlustusandjatele, mis kiirendab juhtumi läbivaatamist ja hüvitamist. Juhul kui õnnetuses on keegi viga saanud, tuleb sellest kindlasti teavitada ja helistada hädaabinumbrile 112.»

Ta soovitab hoiduda paberile oma andmete kirjutamisest ja selle auto esiklaasile jätmisest: see on ebausaldusväärne ja riskantne viis kannatanuga ühenduse võtmiseks, sest märkme jätjat saab hiljem karistada väärteomenetluse korras (liiklusreeglit rikkudes sündmuskohalt lahkumine), kui selle leidnud juht võtab ühendust politseiga. Praegu ulatuvad selliste rikkumiste eest trahvid 1200 euroni.

Jaga
Exit mobile version