Kuid kas Dow’ koerad on ennast õigustanud? Alates 1972. aastast 2023. aasta lõpuni tootsid Dow’ koerad 45 340-protsendilise kogutootluse. Dow Jonesi tööstuskeskmine ise tootis vaid 21 459 protsenti. Laiem indeks S&P 500 teenis samal ajal 20 254 protsenti. Pole paha?

Ent Dow’ koertest veel ägedam on Dow’ väikeste koerte strateegia. Eelmainitud kümnest aktsiast valitakse välja viis aktsiat, mille hinnad dollarites on väikseimad. Alates 1972. aastast on väikesed koerad teeninud 81 752 protsendi suuruse kogutootluse ehk keskmiselt 13,77 protsenti aastas. Dow’ koerte pikaajaline keskmine aastatootlus on 12,49 protsenti, Dow’ 30 tootlus 10,89 ning S&P 500 tootlus 10,76 protsenti. Võivad tunduda väikesed vahed, aga aastakümnetega on vahe kolossaalne. Samas, senised tootlused ei garanteeri edu tulevikus ja ​odavamad aktsiad on kõikuvamad, tunnistas O’Higgins.

Dow’ koerteni jõudis O’Higgins pangas töötades, kui pani tähele, et rikkad investorid ja nende nõustajad on nagu naelutatud Dow Jonesi tööstuskeskmisesse kuuluvate soliidsete aktsiate külge. Nii võttis ta ette 30 aktsiat ja hakkas katsetama, kuidas saada paremat tulemust – ei pea ju omama kõiki 30 aktsiat. Ja sellest kasvasid välja ka Dow’ väikesed koerad.

«Ettevõtete kasumid on sellised, nagu raamatupidajad ütlevad, ja nendega saab manipuleerida,» lausus O’Higgins. «Võtame näiteks Enroni – see imiteeris edukat ettevõtet, aga nad ei teeninud midagi. Aga dividendide kohta ei saa öelda, et ühe dollari suurune dividend on kaks dollarit.»

Mis ohustab Dow’ koeri? Dividendikärped, aga need on suhteliselt haruldased. Samas langetas Walgreen hiljuti dividendi 48 protsenti, 48 sendilt 25 sendile aktsia kohta. Näide rõhutab taas, et ei tohi panna kõiki mune ühte korvi.

Jaga
Exit mobile version