Maria Ronk, Toila gümnaasiumi 1. klassis käiva tütre ja 6. klassis õppiva poja ema, tõi kohtusse mineku ühe põhjusena välja, et puudub mõjuanalüüs, kuidas mõjub Ida-Virumaa ainsa läbinisti eesti keelekeskkonnaga kooli keskkooliosa sulgemine maakonna edasisele arengule, eriti arvestades seda, et Ida-Virumaa asub Eestile vaenuliku Venemaa külje all ning seal on eestlased venelastega võrreldes vähemuses.

Teise argumendina tõi vallavolikogu eilses otsuses pettunud lapsevanemaid esindav Ronk esile, et otsustajad jätsid arvestamata nii Toila gümnaasiumi hoolekogu kui õpilasesinduse, aga samuti kohaliku kogukonna arvamuse, mis on toetanud kooli jätkamist gümnaasiumina.

Samuti märkis Ronk, et mitmed andmed, millega nii kohalik omavalitsus kui haridusministeerium on argumenteerinud gümnaasiumiosa sulgemise soovi, on olnud kaheldavad. Näiteks on väidetud, et Toila koolimajas on ruutmeetreid ühe õpilase kohta rohkem, kui vastavad normid ette näevad, ent tegelikult see tema andmeil nii ei ole.

Toila volikogu esimees Etti Kagarov, kes hääletas eile gümnaasiumiosa sulgemise poolt, põhjendab eilset otsust ennekõike laste arvu kahanemisega vallas, mis algab Cumulus Consulting OÜ tunamullu koostatud analüüsi järgi veidi rohkem kui kümne aasta pärast. Teise põhjusena nimetab ta riigi pakutavat umbes kuue miljoni euro suurust rahalist toetust uue põhikoolihoone ehitamiseks, mille saamiseks oligi vaja langetada otsus gümnaasiumiosa sulgemise kohta.

Ronk, kes ühtlasi veab MTÜd Toila Gümnaasiumi Heaks, rääkis, et on alanud läbirääkimised advokaatidega, kes neid valla vastu kohtusse minnes esindaks. «Tunneme, et meile tehakse liiga,» ütles Postimehele Ronk.

Jaga
Exit mobile version