Nii Oxfordi kui ka Cambridge’i ülikooli hoonete juurde on üles seatud telklaagrid, avaldamaks poolehoidu seni peamiselt Ameerika Ühendriikides toimunud meeleavaldustele, vahendab The Telegraph.

Suur osa Oxfordi tudengite telkidest asub Pitt Riversi muuseumihoone juures. Korraldajate arvates on seal häirivalt suur arv koloniaalajal varastatud artefakte.

Oxfordis on meeleavalduste juhid pannud kokku kuuest nõudmisest koosneva nimekirja ülikooli juhtkonnale. Muu hulgas soovitakse Iisraeli genotsiidi, apartheidi ja okupatsiooni boikoteerimist, kogu rahastuse lõpetamist ning Gaza haridussüsteemi ülesehitamist.

«Inimtsivilisatsiooni ajaloos ei ole ülikooli, mis ei oleks rohkem seotud vägivalla, võõrandamise ja destruktiivsete koloniaalimpeeriumite ülesehitamisega, kui seda on Oxfordi ülikool,» märkisid meeleavaldajad ühisavalduses. Muu hulgas süüdistasid nad eri aegadest pärit Oxfordi vilistlasi – Cecil Rhodesist Jake Sullivanini – okupatsiooni ja genotsiidi korraldamises.

Ühismeedias levivad videod, kus meeleavaldajad karjuvad: «Me oleme rahvas, meid ei saa vaigistada. Lõpetage pommitamine. Kohe!». Nad on nimetanud telklaagri nn vabastatud territooriumiks, viidates samale nimele USAs Columbia ülikooli juures, kus märulipolitsei pidi sadu protestijaid kinni pidama.

Cambridge’i ülikooli juures on King’s College’i juures asuv muruväljak täitunud telkidega. Tudengite sõnul ei saa nad enam vaikselt kõrval istuda, kui ülikool toetab Iisraeli genotsiidi palestiinlaste vastu Gazas.

Meeleavaldusaktsiooni eestvedaja on rühmitus Cambridge for Palestine, kes süüdistab ülikooli finantsilistes ja akadeemilistes sidemetes Iisraeliga. «Cambridge’i ülikool saab kaitsetööstuskokkulepetest kasu 46 miljoni dollari ulatuses, aidates kaasa relvade tootmisele, millega Iisrael on üle 40 000 palestiinlase tapnud, kellest 40 protsenti on lapsed, ning on hävitanud kõik Gaza ülikoolid,» väitis rühmitus. «Me ei liigu siit enne, kui meie nõudmised on täidetud.»

Organisatsioon nõuab, et ülikool lõpetab igasuguse finantsabi Iisraeliga seotud organisatsioonidele ning reinvesteerib palestiina tudengite ja haritlaste kaasamisse, samuti kaitseb kõiki meelt avaldavaid tudengeid ja migrante.

Telklaagreid on püstitatud ka University College Londoni, Manchesteri, Newcastle’i, Sheffieldi, Leedsi, Warwicki, Swansea ja Bristoli ülikooli juurde.

Jaga
Exit mobile version